Gooi dat derde kanaal de deur uit!

‘Gooi dat derde kanaal eruit!’ Het zijn de woorden van een collega-bakker. Niet zomaar één, maar iemand met de titels Meester Boulanger én Meester Patissier. Iemand waar ik veel respect voor heb en die grotendeels dezelfde paden heeft bewandeld als die waarop ik nu rondhobbel. Alles wat hij zegt, klinkt logisch. Alleen die opmerking over dat derde kanaal…

Gooi dat derde kanaal de deur uit!
Het is maandagmiddag, de middag waarop onze winkel de deuren gesloten heeft en ook de bakkerij verlaten en stil is. Ik hang met mijn vrouw en kinderen op de bank, als ik een dame met haar handen tegen mijn raam naar binnen zie gluren. Het blijkt de persoon die voor de bewoners van één van de zorginstellingen waar we leveren, de activiteiten regelt.

Het feit dat ze ervoor kiest om me in mijn eigen huis te storen, omdat ze voor een dichte winkeldeur staat, maakt me lichtelijk geïrriteerd. Ze vraagt of wij opnieuw het gebak willen sponsoren. Nou gun ik onze ouderen de wereld, maar aangezien dit al het derde evenement op rij in dit verzorgingshuis is, geef ik aan niet de gehele, maar de halve bestelling te willen doneren. Zo kan ik de kosten voor mijn grondstoffen dekken, en kom ik haar evengoed ruimschoots tegemoet. Vind ik. Zij vindt van niet, want mijn vader sponsorde wel altijd alles. En die oudjes kunnen toch niet zonder wat lekkers bij de koffie?!

Mijn irritatie neemt toe, en ik vertel haar dat dit misschien wel de reden is dat mijn vader nu, met chronisch veel pijn door het jarenlange keiharde werken, nog steeds niet met pensioen kan. ‘Toch fijn voor hem! Hij mag in zijn handjes knijpen voor het feit dat hij nog steeds mag werken!’

Na deze woorden, heb ik de vrouw vriendelijk doch dwingend verzocht om naar huis te gaan voor dit gesprek nog verder uit de hand zou lopen. Ik heb me tijdens dit gesprek te veel laten lijden door emoties, maar ik ben ook maar een mens en het houdt een keer op. We sponsoren nog steeds waar we kunnen en geven zoveel extra’s. Maar als het zo normaal wordt dat het niet meer wordt gezien en gewaardeerd, dan blijkt het verdraaide moeilijk om je in te houden.

‘Gooi dat derde kanaal de deur uit! Het zorgt alleen maar voor problemen!’ Misschien zit er toch een kern van waarheid in…