Krul je mondhoeken eens omhoog

Nederland. Het land dat ervoor heeft gezorgd dat het homohuwelijk bij wet werd bekrachtigd, zodat ook deze groep mensen hun liefde voor elkaar eindelijk officieel kan bezegelen. De bevolkingsgroep die geen genoegen neemt met twee zoenen, maar er graag een derde tegenaan plakt. Ligt de buurvrouw met een hernia op bed, dan brengen we bordjes eten langs en vragen we meteen even of we nog iets voor haar kunnen doen.

Krul je mondhoeken eens omhoog
Rotte appels zijn overal, maar over het algemeen zijn we best een leuk volk. Waarom bestaan er dan toch cursussen klantvriendelijkheid? En blijken die ook echt geen overbodige luxe als je kijkt naar het personeel dat bij sommige – voornamelijk grote – bedrijven achter de toonbank staat.

Ik kan er met mijn bakkerspet niet bij. Een cursus klantvriendelijkheid. Kom op zeg! Begin eens met een glimlach en heet de mensen die speciaal naar jouw winkel, eetgelegenheid of weet ik veel wat voor bedrijf komen, welkom. Geef ze het gevoel dat ze gewaardeerd worden en help ze een handje waar nodig, zonder gezucht en gesteun. Haal je geen voldoening uit je werk, stop er dan mee. Geef de mensen die graag op jouw plek zouden staan die mogelijkheid.

Als wij iemand aannemen, met name voor de winkel, dan kijken we ten eerste of die persoon bij ons bedrijf past. Open uitstraling? Verzorgd? Een gezellig of juist stroef gesprek?
Klantvriendelijkheid staat bij ons ongelooflijk hoog in het vaandel en dus is het extra belangrijk dat we iemand aannemen bij wie we ons op ons gemak voelen. Want dan doet de klant dat straks ook.
Personeel. Ze kunnen je maken of breken. Neem je de juiste mensen aan, stop je er zelf energie in en geef je het juiste voorbeeld, dan creëer je als team een plek waar klanten graag voor omrijden omdat het in jouw winkel voelt als thuiskomen.

Voor de mensen die overwegen de cursus te volgen: krul je mondhoeken eerst eens omhoog en gebruik een vriendelijk woord. Wat je zaait zul je oogsten, wat niet alleen de dag van de klant vele malen gezelliger maakt, maar ook die van jezelf. Nog een bijkomend voordeel: met deze gratis tips hoef je geen cursusdagen te volgen. Daar stond je ongetwijfeld toch al niet om te springen.