Mijn medewerkers zijn geen berggeiten

Na een jaar van hard werken verdient eenieder van ons team het om er even lekker tussenuit te gaan, op welverdiende vakantie. De tweede helft van het jaar is een periode waarin we namelijk 200 procent inzet vragen. Die krijgen we ook altijd, maar dan moet het batterijtje wel opgeladen zijn voor die tijd.

De manieren van vakantie vieren zijn onder ons personeel nogal verschillend. De één rijdt met zijn caravan naar het Zuiden, terwijl de ander een ‘srprs-me-vakantie’ boekt, oftewel: surprise me. Voor de mensen die niet weten wat het is: je boekt een reis, krijgt een week van tevoren te horen wat voor weer het zal zijn op de plaats van bestemming, maar hoort pas op de dag van vertrek waar je je een paar uur later zult bevinden. Avontuur ten top!

Of ze er nu voor kiezen hun vakantie op de Veluwe te vieren in het huisje dat al eeuwenlang tot de familie behoort, of het vliegtuig pakken naar een onbekende bestemming, uiteindelijk doen ze datgene waar zij het ultieme genot in vinden. En allemaal met de bedoeling om opgeladen terug te komen.

Hoe erg ik iedereen zijn of haar vakantie ook gun, een beetje spannend vind ik het wel. Want hoe komen ze terug? Mijn medewerkers zijn namelijk geen getrainde mountainbikers, rafters of berggeiten, maar toch worden sommigen op vakantie verleid om de meest gestoorde en extreme ‘sporten’ te beoefenen.

De organisaties in vakantielanden laten hun klanten vaak een eigen- risicocontract tekenen, waardoor zij gedekt zijn tegen eventuele ongevallen. Maar hoe zit het met ons ondernemers? Mogen wij, wanneer ze volledig ingegipst huiswaarts keren, roepen: ‘Vervelend joh! Maar ja, dan had je maar op je klapstoeltje voor de tent moeten blijven zitten. Een gevalletje eigen risico hè, dus sorry, maar van mij krijg je niks.’

Nee, helaas kunnen we dat niet maken. Wij blijven gewoon verantwoordelijk en betalen extreem hoge premies om ons nog enigszins te verzekeren tegen de risico’s die ons personeel neemt en waar wij totaal geen inspraak in hebben. Lang leve het ondernemerschap.

Hoe dan ook: ik wens mijn team nog steeds een overheerlijke, zonnige vakantie, maar ook een vakantie waarvan iedereen weer zonder kleerscheuren terugkeert.