Meester in spé ‘sluit zichzelf op’

Meester in spé ‘sluit zichzelf op’

Lex Brakenhoff gaat zichzelf naar eigen zeggen ‘zes maanden opsluiten in de bakkerij’. De jonge bakker heeft zich gekwalificeerd voor deelname aan het Meesterexamen Boulanger.

Lex Brakenhoff – bekend columnist in Bakkerswereld sinds januari 2016 – kreeg dinsdagmiddag te horen dat hij voldoende vlieguren als broodbakker heeft gemaakt om mee te mogen doen aan het praktijkexamen dat hem midden volgend jaar mogelijk toegang geeft tot het gilde Meesters Boulanger. De examens worden georganiseerd door Vereniging de Meesters.

Lex deelde de uitslag rechtstreeks op facebook.

Mooi portfolio

Drie jaar geleden leverde Brakenhoff ook een portfolio in om zich te kwalificeren voor deelname aan het examen. Toen kwam hij vlieguren tekort. Inmiddels heeft hij die ruimschoots gehaald. ‘Gefeliciteerd, je hebt een mooi portfolio. De passie en gedrevenheid spatten ervanaf. We zijn nieuwsgierig naar de uitwerking van je praktijkopdracht’, aldus de Theoriecommissie Meesterexamen Boulanger.

Nederland telt momenteel zeven officiële Meesters, onder wie één Meester Patissier, vijf Meesters Boulanger en één Meester Boulanger én Patissier.

De Vereniging

Om de Meestertitel goed uit te dragen binnen en buiten de bakkerijbranche hebben de Meesters het initiatief genomen Vereniging de Meesters op te richten. Alle Meesters die hun titel behalen, worden automatisch lid van de vereniging. Hiermee groeit het aantal ambassadeurs ten gunste van de bakkerijbranche.

Iedere nieuwe Meester wordt lid van de vereniging. Hij of zij commiteert zich ook aan de Code van Eer. Gedurende de eerste drie kalenderjaren na het behalen van de titel zal de Meester ten behoeve van het maatschappelijk branchebelang een bijdrage in tijd leveren voor drie dagdelen per kalenderjaar. Deze tijd staat ter beschikking voor activiteiten die het imago van het boulangerie- of patisserievak, -onderwijs versterken en zijn geïnitieerd door of namens de sociale partners in de bakkerijsector (NBOV, NVB, FNV, CNV).