Slappe weken versus overuren

Ik weet dat hij er weer aan zit te komen, maar net als ieder voorgaand jaar schuif ik die gedachte zo lang mogelijk voor me uit. Het is geen periode waar ik naar uitkijk. Het levert gaten op in het rooster, en ieder jaar weer blijkt het een hels karwei om die op te vullen – ik wijt er zelfs mijn grijze lokken aan. Het aantal klanten – en dus ook de omzet – daalt aanzienlijk en het is de periode waarin de temperatuur in de bakkerij zo ver stijgt dat de rijskast overbodig is.

Slappe weken versus overuren
De zomervakantie.

We hebben wel eens overwogen om, net als de slager van een paar panden verderop, de deur voor een paar weken te sluiten. Maar de levering aan de bejaardenhuizen kunnen we niet zomaar stopzetten, dus gooien we de winkel ook maar open. Wel passen we de openingstijden aan, ‘s middags zijn we dicht.

Hoe kan ik nou meer uit deze slappe weken halen? Een vraag waar ik, nu de vakantie echt bijna voor de deur staat, toch maar eens over ben gaan nadenken.

Het antwoord was eigenlijk vrij simpel: ik heb me gestort op het binnenhalen van extra horeca-klanten. Juist de horeca draait overuren in de zomer. Terrassen stromen vol. En de mensen die niet op vakantie gaan, maken het extra feestelijk in eigen land en eten wat vaker buiten de deur. En ik? Ik stort me deze zomer tijdens de nachtelijke uren op het uitoefenen van mijn hobby: het bakken van heerlijk brood en banket. Waarvan ik weet dat het dit jaar ook wordt afgenomen, en niet enkel op de planken ligt te wachten tot er iemand is die niet naar het strand of het zwembad is.

En tijdens mijn vrije middagen? Dan zit ik met het gezin op een terras. Op zoek naar nieuwe klanten.