Brood maakt niet dik

Brood maakt niet dik. Dat beweert een nieuw Amerikaans dieetboek, genaamd The Carb Lovers Diet.

Jarenlang kregen afvallers het advies om brood te vermijden. De koolhydraten zouden het afvalproces bemoeilijken. Maar nu verklaren voedingsdeskundigen dat brood wel past in een dieet. Brood zit vol essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Vooral wanneer gekozen wordt voor volkorenvarianten met toegevoegde noten, zaden of gedroogd fruit. Maar zelfs wit brood is niet eens slecht volgens de deskundigen. Het is een grote bron van calcium.

De auteurs van het dieetboek Ellen Kunes en Frances Largeman-Roth beweren dat brood helpt om calorieën te verbranden. Volkorenbrood is rijk aan resistent zetmeel, een soort koolhydraat dat een verzadigd gevoel geeft, omdat het moeilijk te verteren is. De auteurs: ‘Studies tonen aan dat resistent zetmeel kan helpen bij het hongergevoel, de bloedsuikerspiegel controleert en het metabolisme stimuleert. Volkorenbrood bevat slechts 80 tot 100 calorieën per snede en heeft een positieve invloed op het afvallen, zolang het beleg niet te vet is.’

Wist u dat:
Brood een aantal voedingsstoffen levert die wij dagelijks nodig hebben? Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en vezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen. Ook daarmee scoort brood hoger dan andere voedingsmiddelen. Brood bevat ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inneming aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.

Hoeveel van deze stoffen brood bevat hangt af van het soort brood. Dit is afhankelijk van de basisgrondstoffen en andere ingrediënten.

Brood is een lekker en gemakkelijk voedingsmiddel en je kunt er veel mee variëren. Daardoor is het uiterst geschikt voor elk moment van de dag. Daarmee is het een heel belangrijk basisvoedingsmiddel.

Heeft u een vraag aan de bakker? Klik hier en stel uw vraag.